http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Varför håller man på?

torsdag 14 februari 2013

Varför håller man på?


Jag läser just nu tre böcker samtidigt!

"Varför håller man på?", frågar sig Fredrik Sjöberg i sin senaste essäsamling, som jag köpt i ny pocket (ovanligt!). Jag lånar på biblioteket annars. Av Fredrik Sjöbergs böcker blir man minst sagt allmänbildad. Och så alltid underhållen på kuppen.

Häromdagen lyssnade jag på radions Kropp och själ med temat mindfulness, som har svävat upp på den alternativa behandlingshimlen under det senaste decenniet. I alla sammanhang. Ämnet fick mig att plocka fram en bok ur hyllan hemmavid av psykologen Patricia Tudor-Sandahl, En given väg. Där stötte jag första gången på ordet mindfulness. Den är så bra! Hon ställer också frågor i sin bok, stora frågor om livsvägar:

Vad ser jag fram emot när jag vaknar på morgonen?
Vad väcker min entusiasm?
Vad skulle jag göra om jag bara hade ett år kvar att leva?
Vad skulle jag svara en ung människa som frågade vilka tre saker i mitt liv som jag är mest stolt över?
Vad är jag bra på?
Vad är det som behövs mest här i världen?
osv.

Och så skriver hon om "förklarade ögonblick då man fylls av liv och harmoni"...
"Tiden står stilla, man går upp i det man gör, fylls av lugn och ro men även lust och energi. Man absorberas av det som är och känner sig mer hel och levande än vanligt. Det kan uppstå var som helst: när man lyssnar på musik, lagar bilen, ber en bön, vakar vid en sjuksäng, hugger ved, fikar på kondis, är mitt uppe i arbetet, leker med barnen, vandrar i skogen, väntar på tåget, stickar en tröja..."
"Utåt sett syns inget särskilt, det är inombords som undret sker."
Dessa ögonblick går inte att frammana med viljan, skriver Patricia, men jag ska vänta på känslan i mitt nystartade hemma-projekt: en tröja att sticka! Så längesen! Så roligt! Hemarbete och meditation i ett!

Den tredje boken jag läser just nu har jag plockat ur hyllan, en klassiker som i tio år väntat på att bli läst: Viktor Frankls: Livet måste ha mening.  Det är en bok som refereras till i många olika sammanhang, historien om psykiaterns överlevnadsstrategi i nazisternas koncentrationsläger. Hur man med tankens kraft kan bibehålla förståndet i denna extrema miljö: humor, skönhetsupplevelser, kultur, tankar på kärlek:

Fångarna vacklar i tunna kläder över snö och is, stöttar och släpar varandra i marschen till arbetet:
"Du, tänk om våra fruar såg oss nu!", säger en medfånge... Och var och en av oss tänker på våra fruar:

"För första gången i mitt liv upplever jag den sanning som så många diktare har besjungit -, nämligen att kärleken är det yttersta och högsta som människolivet kan nå upp till. - Jag förstår att en människa kan vara salig även om hon inte har något kvar i denna världen - om hon i sitt innersta ger sig hän åt den älskades bild. I den svårast tänkbara yttre situation, där det inte är möjligt att förverkliga sig själv genom någon som helst prestation, utan där den enda prestationen blir att lida på rätt sätt - genom att i kärlek och kontemplation levandegöra den andliga bild hon bär i sitt inre, bilden av den älskade."
Viktor Frankls tankar om kärlek känns passande så här på Alla Hjärtans Dag!

Alla Hjärtans Dag kan man uppmärksamma gratis!


Men det blir tre andra boktitlar, utöver dessa tre som jag nämnt här, som jag föreslår hos mig på morgondagens bokmiddag!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar